Könyvek

Rovatok

Egyebek

Értékelés | A kolostor

by - vasárnap, október 08, 2023


"De nem így működik a mágia? Elvonja a közönség figyelmét a körítéssel, az atmoszférával, a látványos produkcióval, hogy senki ne vegye észre a csalást, az egész hamisságát?"


Pro-infó:

Az értékelés a Magánkönyvtár projektre készült. Köszönöm a könyvet a kiadónak!

Élménybeszámoló:

A történet szerint, avagy a fülszöveg:

 🀧

Ann Stilwell nyárra jön New Yorkba, hogy asszisztensként dolgozzon a Metropolitan múzeum kurátora mellett. De aztán úgy alakul, hogy a „Kolostorba” osztják be, ebbe a kerttel körülvett gótikus múzeumba, amelyben középkori gyűjtemény található, és egy csapat kutató, akik a jóslás történetét tanulmányozzák.

Ann mindent megtenne, hogy szabaduljon fájdalmas múltjától, ezért örömest beleássa magát a kutatóknak a jövendőmondás eredetéhez fűződő, extravagáns elméleteibe. Tudományos kíváncsiságnak indul, de hamar megszállottság lesz belőle, amikor Ann felfedez egy 15. századi tarot kártyapaklit. Lehetséges, hogy ez a pakli a jövendőmondás kulcsa?

A Kolostorban veszélyes játék zajlik, amelynek a hatalom, a csábítás és az ambíciók jelölik ki a kereteit. Amikor ez valakinek az életébe kerül, Ann már nem szabadulhat. Megkezdődik a versenyfutás a válaszokért egy olyan világban, amelyről már nem tudhatjuk biztosan, ősi vagy modern.

🀧


A kolostorra először a borítója miatt figyeltem fel, ami kellően sötét és méregzöld színben pompázik. Így utólag visszagondolva, elég árulkodó a cselekmény bizonyos elemeire, vagy arra, hogy fontos szerepet játszanak a növények az intézmény életében. Szóval a kép miatt kattintottam a kötet adatlapjára és amikor elolvastam, egyből lelkes lettem, hiszen a regény fontos eleme a tarot! Én pedig kártyamániás vagyok, ezt a típust pedig különösen izgalmasnak találom, ezért nem volt kérdés ezek után, hogy olvasni akarom-e. Mielőtt rátérnék a beltartalomra, annyit írnék még, hogy egyszerűen gyönyörű kiadást kapott a történet, ahogy a KULT Könyvek sorozattól és a XXI. Század kiadótól megszokhattuk.


"Elvégre az egyedüllét volt az én alapállapotom, az egyik fő oka annak,amiért ez a pálya már kezdetben is olyan vonzónak tűnt: felügyelet nélkül lehettem lenyűgöző tárgyakkal és az ősi történelemmel."

Főszereplőnk Ann tudományos pályán szeretne elhelyezkedni, bár a kutatási témája nem teszi ezt könnyen lehetővé, hiszen olyan irányt választott, ami már nem igazán rejt magában sok újdonságot: a reneszánsz misztikumait. A kolostor viszont tárt karokkal várja, mert jelenlegi kurátora, Patrick, pontosan azt akarja bizonyítani, hogy már akkor is használták a tarotot és dokumentumokban folyamatosan kutatja a történelmi megjelenését. Úgyhogy szükség van Ann munkájára, aminek a lány sem tud ellenállni és szépen lassan a csapat mindennapjainak részévé válik. Vihar előtti a csend, egészen addig nyugodtak a napjai, amíg az intézményben egy halottat nem találnak. Innentől pedig felborul minden és a nyomozás mellett többek között azzal a kérdéssel is szükséges szembenézniük, hogy ki az, akiben nem bízhatnak meg?

Húha. Ahogy írom ezeket a sorokat, még mindig nem tiszta számomra, hogy hány pontot ér ez az olvasás, illetve az sem, hogy hogyan állok a kötethez. Ez természetesen az értékelés végére tisztázódik és csak annyit szerettem volna kifejezni vele, hogy ennyire nehéz elsőre megfogni A kolostor igazi esszenciáját és nem ad tiszta élményt, hanem hagyja, hogy a bizonytalan szélén egyensúlyozzunk, azon gondolkodva, miről olvastunk tulajdonképpen?

Adott nekünk egy erős bizonyítási vággyal rendelkező szereplő, aki felzavarja a munkahely nyugalmát és tartozni akar valahová. A védett környezetből ki kell lépnie a bizonytalanságba és hogy a helyét kiérdemelje, meg kell tanulnia az új szabályokat, ami a kutatók világában nem a gyengéknek való. Ismernie kell az ott működő mechanizmusokat, hogy lavírozni tudjon köztük. Ezért a munka és a karrier kap egyfajta fókuszt, bár nem annyira ordítóan hangos módon látjuk ezt a vonalat, hanem szépen bújtatva, a karakterünk tettei mögött meglapulva. Ann lát dolgokat, eseményeket, embereket, amikre tompán reagál és közben benne van a vágy arra, hogy valahova beilleszkedjen és elismert legyen. Ann egy szürke karakter, aki képes mintákat látni és tanulni ilyen vagy olyan módon. 


"Mint látható, egyszerre irányítjuk a saját sorsunkat, és közben a Moirák könyörületére vagyunk bízva – a három sorsistennőére, akik a jövőnk fonalát szövik és vágják. És bár hiszem, hogy az életünkben a kis dolgokat befolyásolhatjuk, és ezek az apróságok alkotják a mindennapjainkat, szerintem életünk általános mintázatáról nem mi döntünk. Az a sors asztala."

Erős fókuszt kap benne a tudományos élet és a valakivé válás kérdése. Emellett a regény nagyon alapoz a szereplők közötti kapcsolati dinamikára és azok bemutatására. Fontosak a konfliktusok a karakterek között és etikai kérdések szintén megjelennek a lapokon: például minden helyzetben kiállsz magadért, mennyire véded az érdekeid, meddig mész el? A kötet emellett thriller jellegű, de nem pontosan az és baljós hangulat lengi körbe. Olvasás közben egyébként egyáltalán nem értettem hogy miért tudunk keveset a helyzetről, de utána rájöttem: Ann ködös, mintha már nem kapcsolódna a jelenhez. Nem tud figyelni rendesen és ezért kicsit megbízhatatlan narrátor. 

Nagyon tetszik a misztikum és a tudományosság vegyítése az oldalakon, ezekért teljesen megérte olvasnom, de sajnos A kolostor alapvetően túl sokat akar, de keveset tud markolni. Egy-két része unalmassá válik, a krimis vonal a kötet felétől jelenik meg, addig pedig erősen építene a hangulatra, de a kissé kótyagos főhős miatt nem igazán jön össze. A vége nagyon random, a főhős rájön, hogy elaludt a saját sztorijában és ezért annyira nem tetszik nekem. Sajnáltam nagyon, mert a tarot a szívem csücske és pont keveset tudunk meg róla. 

Úgyhogy összességében egy nagyon lassú és kissé unalmas könyvet olvashattam, amit a tarot, a munkahelyi előrejutás kérdései és egy kis misztikum tett érdekessé. Sajnos az összetétel nem a legjobb, ezen jó tulajdonságokat a leírás lassúsága ellensúlyozza.

Elsősorban azon olvasóknak tudom ajánlani A kolostort, akik szeretik a nagyon lassú történeteket, a kutatói környezetet, illetve a hatalmas csavarokat.

Ítéletem:

Elvoltam vele

5 / 3 pont
 
 Ha kíváncsi vagy a könyvre, lesd meg a Líránál:
 

Szerző: Katy Hays
Cím: A kolostor
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): KULT Könyvek
Sorozatcím: -
Rész: -
Következő rész címe: -
Eredeti megjelenés: 2022
Fordító: Novák Gábor
Oldalszám: 332 oldal
Kiadó: XXI. Század
Megjelenés: 2023
Ár: 5.990 Ft 

Kategória: Amerikai Egyesült Államok, amerikai szerző, bűnözés, egyetem, énelbeszélő, ezotéria, gyilkosság, gyógynövény, jelkép, jóslás, kortárs, lélektani, magyar nyelvű, művészettörténet, múzeum, New York, női főszereplő, nyár, nyomozás, regény, rejtély, reneszánsz, tarot, thriller (moly.hu)







Köszönöm, hogy elolvastad!



You May Also Like

0 komment