Könyvek

Rovatok

Egyebek

Értékelés | A vezércsel

by - kedd, november 21, 2023

 

"Amit Beth tett, az alapjában véve sokkolóan triviális volt. Lenyűgöző elméjének energiája csak úgy szikrázott – ezt csak azok vették észre, akiknek volt szemük hozzá. A sakklépéseiből áradt az energia."


Fülszöveg:


Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik. 

Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata. 

És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?


Élménybeszámoló:

Régóta szeretném olvasni A vezércselt és mivel idén már két random sorsoláson is kijött, úgy voltam vele, hogy ezt elő kell kapnom! Megtettem és hűha, nem gondoltam volna, hogy ennyire ismerni fogom a sakk világát, csak az esport tekintetében, szóval tetszett, mutatom miért:

A regény értékelése a Prológus Felhők felett projektjére készült, hiszen nemcsak emberek iránt lehet totális vonzalmat érezni, hanem hobbik iránt is.

 

"Te már olyan régen vagy a legjobb abban, amit csinálsz, hogy fogalmad sincs, milyen nekünk, többieknek."

A borító nagyon tetszik nekem, teljesen jól átadja, hogy pontosan milyen témákkal fogunk foglalkozni a kötetben: a függőséggel és a sakkal, hiszen Bethnek mindkettővel muszáj játszania. Őt egyébként a kötet elején egy árva lányként ismerhetjük meg, akit a Methuen Otthonban helyeznek el és ahol, hogy jobban tudjanak a gyerekekkel bánni, nyugtatóval kezelik őket, ez pedig ráhat a lány egész életére. A sakkot szintén itt ismeri meg, a gondnok Mr. Shaibel által, aki felfigyel Beth tehetségére, de az intézet nem partner annak fejlesztésében. A helyzet akkor változik meg, amikor Beth-t örökbefogadja egy házaspár és onnantól kezdve képes arra, hogy utat törjön a nagymesteri cím felé.

A szerző stílusa túlságosan hidegre sikerült, nagyon nem akarja, hogy belehelyezkedjünk a szereplők helyzetébe, mert például amikor Bethnek reagálnia kellene, tapintatosan elfordul a regény "kamerája", csak utólag mutat az érzelemre valami jelet, már ha ez megtörténik. Beth pedig felszínesen olyan, mint egy gép, de ha valaki a mélyére tekint és keresi az okokat, akkor látja, hogy a szerző itt sem bőbeszédű az olvasóival, nem megy bele a magyarázatokba. Pedig aztán lenne mit bemutatni, a lány szerekkel kiváltott tompaságán át, simán találunk még beszédtémát a traumatikus múlt, a sakk iránti szenvedély, a kiégettség és a magány / szeretethiány kérdéskörökön túl. Ezeket hiányoltam kissé, de annyira nem, mert végülis az eredményt látjuk, csak az átkötő érzelmeket nem, ám a versenyzői pályafutásának bemutatása nagyjából felülírta a Beth megismerése iránti igényemet.


"Egyedül volt, és ez tetszett neki. Minden fontosat így tanult meg az életében."

A szerző mindent olyan tárgyilagosan kezel és igaz ez Beth pályafutásának leírására is, bár ennél nem zavart, mert igencsak kíváncsian figyeltem, hogyan alakul a versenyzői karrierje a lánynak. Igazából azon csodálkoztam a leginkább, hogy ismerősnek találtam az egészet az e-sport miatt; nőként ezek a versenyzői karrierek hasonló mederben futnak: mindenki rácsodálkozik, hogy akad egy-két hölgy, aki képes teljesítményt elérni. A szerző nagyon jól átadja, milyen versenyszellemben égni és azt a szenvedélyt szintén jól megjeleníti milyen szerelembe esni egy sporttal és ha ez kitartással, szorgalommal és törekvő személyiséggel párosul, láthatjuk az pontosan mit jelent egy versenyzői szférában. Ahogy az e-sportban Korea, a sakkot a lapokon a Szovjetunió űzi nagyon magas szinten, míg Amerikában annyira nem népszerű a sport - nem kap olyan csili-vili eseménysorozatot és környezetet maga köré, mint a tenisz.

A vezércsel a sportban történő fejlődésről szól annak minden fény-, és árnyoldalával. Bethnek sok mindent fel kell áldoznia magából és a kapcsolataiból és rá kell jönnie, hogy vannak olyan hullámvölgyek, ahova mások nem követhetik már és többnyire egyedül kell szembenéznie a nagy problémákkal. Nagyon feszülten olvastam, teljesen rabul ejtette a figyelmem és ennyire intenzíven nem haladtam mostanában egyik kötettel sem; oda és vissza voltam a versenyhelyzetek és a sakkleírások miatt, de főleg Beth haladása fogott meg, na meg kíváncsi voltam, hogyan alakul egy tehetséges gyerek pályája nehezített terepen és ezeket mind bemutatja Tevis.

 

"... megtanulta, hogyan kell végigvinni a bábuk balettját. Néha, egy-egy elegáns támadáskombináció vagy áldozat, vagy egy állásban megnyilvánuló, kiegyenlített erőviszonyok láttán elakadt a lélegzete. Az esze mindig a győzelmen, vagy annak lehetőségén járt."

Úgyhogy összességében tetszett a könyv, mégha Tevis nem igazán megy bele Beth lelkiállapotába, de emiatt talán mindannyian mást fogunk fontosnak tartani belőle. Számomra a karrierút és a versenyek voltak a legizgalmasabbak, úgyhogy nagyon örülök, hogy olvastam!

5 / 5 pont

Ítéletem:

Kedvenc

5 / 5 pont
 
 Ha kíváncsi vagy a könyvre, lesd meg a kiadónál:
 


Szerző:
 Walter Tevis
Cím: A vezércsel
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Rész: -
Következő rész címe: -
Eredeti megjelenés: 1983
Fordító: Szabó Luca
Oldalszám: 384 oldal
Kiadó: Gabo
Megjelenés: 2020
Ár: 3.990 Ft 

Kategória: 1960-as évek, 20. század, alkoholizmus, Amerikai Egyesült Államok, amerikai szerző, árva, árvaház, barátság, emberi sorsok, fejlődésregény, felnőtté válás, függőség, gyász, gyermekbántalmazás, gyógyszerek, halál, játék, Kentucky, magyar nyelvű, Mexikó, Moszkva, New York, női főszereplő, örökbefogadás, Párizs, pszichés betegség, regény, sakk, sport, szenvedélybetegségek, szorongás, Szovjetunió, tévésorozat-adaptáció, utazás, verseny (moly.hu)






Köszönöm, hogy elolvastad!




You May Also Like

0 komment