Könyvek

Rovatok

Egyebek

Értékelés | Átgondolatlan alkukat kötni

by - vasárnap, március 26, 2023


"Ezért is tartják az Éjszaka Királyságát a legromantikusabb birodalomnak. Nem pusztán azért, mert a szerelmesek az éj leple alatt találnak egymásra, hanem mert a sötétség az örökkévalóságig tart. A legszentebb és leghalhatatlanabb fogadalom, az éj elmúltáig kinyilvánítani a szerelmedet."


Fülszöveg:


Callypso ​Lillis egy szirén, aki az elmúlt hét év során egy fekete gyöngyökből álló karkötőt gyűjtögetett a csuklójára. Minden gyöngy egy-egy mágikus adósságlevél olyan szívességekért, amiket megvásárolt. Csak a törlesztés vagy a halál oldja fel őket. 

Mindenki tudja, hogy akinek szívességre van szüksége, az az Alkuszhoz fordul segítségért. Ő az a férfi, aki bármit képes megszerezni… persze jó áron. És azt is mindenki tudja, hogy előbb vagy utóbb behajtja a kölcsönt. 

Az egyik ügyfelétől viszont még soha nem kért fizetséget. Egészen mostanáig. Amikor Callie a szobájában találja az éjszaka ravaszul vigyorgó és csillogó szemű királyát, azonnal világossá válik számára, hogy a dolgok hamarosan megváltoznak. Az Alkusz először csupán egy félszeg csókot követel tőle. Mindössze egyetlen gyöngyszemnyit. És ígéretet a folytatásra. 

Az Alkusz számára több ez egy rég elfeledett románc felélesztésénél. Mert mostanában valami titokzatos és fenyegető dolog zajlik a Másvilágban. Egymás után tűnnek el az árnyharcosok. Csak a nők térnek vissza. Mozdulatlanul fekszenek üvegkoporsójukban, mellükön egy-egy gyermekkel. És persze ott vannak a rabszolgák között suttogott titkok a gonoszról, aki állítólag felébredt. 

Ha az Alkusz meg akarja menteni a népét, szüksége lesz a szirén segítségére, akinek évekkel ezelőtt összetörte a szívét. Csakhogy a felébredt gonosz is rajong a különleges teremtményekért. Pont az olyanokért, mint Callie.

Pro infó:

Az értékelés a Várólista csökkentés hétre készült el.

Élménybeszámoló:

A történet szerint Callie, a legjobb barátnőjével, Temperrel egy irodát működtet, ahol a két lány kényes ügyekkel foglalkozik. Ilyen a főhős mostani ügyfele is, aki azt kéri tőle, szedje ki a célpontból, hogy pénzt lop az édesanyjától. Callie-nek ez nem esik nehezére, hiszen szirén és ezért bárkiből ki tud bájolni bármit, szívességeket, tetteket, igazságokat. Ám Temper és közte ott húzódnak Callie titkai, például a múltjához kötődő gyöngysora, ami számára sok-sok fájdalmas emléket idéz fel és persze az sem ismert a barátja előtt, honnan is származik az ékszer. 

Tehát Callie éli világát, dolgozik és hirtelen tűnik fel egy rég nem látott ismerős az életében, az Alkusz, akit mindenki csak a rosszfiúként ismer. A férfi kívánságokat teljesít, de azoknak mindig megkéri az árát. Most pedig úgy néz ki, hogy elérkezett az idő arra, hogy a lány törlessze az adósságait. Bárcsak ne állna az útjukba a vonzalmuk!


"Hát ez az én csodálatos és hátborzongató erőm. A szirén ereje. Kényszeríteni a szolgálatkész - és kevésbé szolgálatkész - embereket arra, hogy azt tegyék és gondolják, amit én akarok." 


"Válaszra nyitom a számat, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy a szememből minden kiolvasható. Hogy nem illek ide, és nem mondhatni, hogy az itteniek megkedveltek volna. Hogy kívülálló vagyok, aki be akar kerülni a körön belülre, tartozni valahova, de valahogy zárva maradnak előttem az ajtók. Örökre arra vagyok kárhoztatva, hogy végignézzem, ahogy mások élik a saját kis életüket, miközben én arra várok, hogy az enyém egyáltalán elkezdődjön - vagy véget érjen. Bárhogy elsülhet. Eddigi létezésem leginkább abból állt, hogy visszatartott lélegzettel vártam a következő hideg zuhanyt."

Pro és kontra

Sajnálatos módon nekem a regény annyira nem jött be, de egy-két pozitívumot kiemelnék a könyvvel kapcsolatban, amit élvezetesnek találhattok. Mutatom is őket!

A kötet borítója nagyon jóra sikeredett, elsőre ez keltette fel a figyelmem és így utólagosan látom is, hogy milyen szimbolikája van. Így még jobban tetszik nekem! A lila pedig a kedvenc színem és nagyon hangulatos ez a kép, a jelképek pedig utalnak Callie szirén természetére a holddal, ami az apály-dagály fő mozgatórugója, vagy az Éjszakára, aminek fontos szerepe van a kötetben, de ott vannak még a hullámok is. 

Kicsit jobban vizsgálva a regény szerkezetét, az inkább foglalkozik Callie és az Alkusz (Des) kapcsolatának alakulásával, mint bármi mással. Ezt az előnyökhöz sorolom, de ez itt kétélű fegyver, mert egyúttal ez a hátránya is, de erről később bővebben! A köztük lévő kapcsolat a lényeg, van közös múltjuk is, amit a fejezetek elején láthatunk és követhetjük Callie útját az Alkusszal kötött első alkujától a jelenkorig, amikor a férfi megkeresi őt. Ez a múlt inkább abból a szempontból érdekes, hogy megismerhetjük a főszereplő sebezhetőbb oldalát, azt, hogy képes volt felhalmozni a tartozásait (könnyelműség) azért, hogy valaki figyeljen rá (szeretethiány) és ez a valaki hátha beleszeret (fiatalság, naivitás), mert ő szinte első pillantásra belezúg Des-be és azt hiszi a férfi az ő megmentője. 


"Volt idő, amikor azt gondoltam, hogy ő a megmentőm, és mint egy bolond, sorra vásároltam tőle a szívességeket. Mindenáron magam mellett akartam tartani őt, miközben egyre jobban belezúgtam.
Odadobtam az életemet egy olyan szerelemért, ami nem volt más, csak füst és árnyék."

A jelenbeli Callie már egy erősebb figura, akinek a múltja fájdalmas és aminek elfogadásán még bőven kell dolgoznia. Des már egy fokkal rejtélyesebb figura, akinek karaktere majd a következő részekben bomlik ki igazán, de sok kérdésre választ kaphatunk vele kapcsolatban is ennek a résznek a végére. Ő az a személy, akinek vannak jó és rossz húzásai, aki tűzbe menne a szeretteiért, de akinek az ellenségei félhetnek. 

Alapvetően a kapcsolatuk szépen felépített és maga a könyv olvastatja magát és aki egy romantikus és gyorsan haladós könyvet szeretne előkapni, annak az olvasónak telitalálat ez a történet. Na meg a Rhapsodic - Az Éjszaka Királya kissé hajaz a Tüskék és rózsák udvara szériára, onnan is Rhys és Feyre kettősére.


Pro és Kontra

Na és akkor a kontra rész... annyira akartam szeretni ezt a történetet, de azt hiszem az a baj, hogy régóta várok egy igazán kiemelkedő sellős / szirénes történetre, mert engem nagyon érdekelnek ezek a természetfeletti lények és úgy éreztem, hogy végre eljött az én időm. Tévedtem.

A legnagyobb bajom az volt, hogy nincs kihasználva a fantasy adta lehetőség. Callie szirén, de alig látunk ebből bármit is, néha szexet vagy vért akar, néha bájol, meg világít a bőre. A világból nem látunk sokféle fantasztikumot, ez nem igazán kerül kibontásra, csak nagyon felszínesen jelenik meg. Ami tetszett, az a horrorisztikus vámpírbabák megjelenése, de ezzel fájdalmasan keveset foglalkozunk. Ahogy Callie munkájával is, egy kicsit hosszabb bevezető jót tett volna ennek az első résznek.

A mellékszereplők Des-szel együtt egytől egyig mind idegesítőek. Eli, a könyv kezdetén lévő barát, egy alfa, akinek csak a párzáson jár az esze, Temper állandóan ribizik és úgy beszél, mint még soha senki, Dest pedig biztos fizették a kerubozásért, annyiszor láttam leírva... mégcsak nem is romantikus a becézés, mintha a párom állandóan állateledelesnek hívnám (Hé, Állateledeles, milyen napod volt?). 

A történet nem létezik, véletlenül jönnek rá dolgokra, keresi meg őket a főgonosz, és ezek egymással vannak elfoglalva. Az egész könyv során az utolsó negyven oldalon történik valami, addig semmi és ha kb ezt a könyv felénél már behozta volna az írónő, akkor nem lenne ilyen rossz a pontszám. A nyomozás számomra nagyon gyengére sikeredett, hiszen elmennek helyekre és utána megint csak egymással foglalkoznak. Bár elég kényelmetlen a történet, a kezdettől fogva próbálja velem megszerettetni az Alkuszt a szerző, de egyszerűen csak arra tudok gondolni, hogy ő volt a felnőtt, le kellett volna állítania elég hamar Callie állandó adóssághalmozását... 

Több fantasy elemmel sokkal jobban tetszett volna a történet, ezeket az utóbbiakat (kivéve az utolsót) pedig simán meg tudtam volna bocsátani, úgyhogy ez most sajnos 

nem igazán tetszett.

5 / 2 pont

Tehát összességében ez egy olyan romantikus fantasy, ahol Des és Callie kapcsolata kerül előtérbe és ami inkább a romantika rajongóinak szól. 

Ítéletem:

Nem igazán tetszett.

5 / 2 pont

Kedvenc ötletem: 
❥ -

Ajánlott évszak az olvasásra: 
❥ nyári
 
 Ha kíváncsi vagy a könyvre, lesd meg a kiadónál:
 
Anassa Könyvek



Szerző: Laura Thalassa
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: Az Alkusz
Rész: 1.
Következő rész címe: A Strange Hymn – A Szirén Éneke
Cím: Rhapsodic - Az Éjszaka Királya
Eredeti megjelenés: 2016
Fordító: Kéri Andrea
Oldalszám: 368 oldal
Kiadó: Anassa Könyvek
Megjelenés: 2022
Ár: 4.480 Ft 

Kategória: 21. század, alakváltó, Amerikai Egyesült Államok, amerikai szerző, antihős, énelbeszélő, erotikus fantasy, felnőtt tartalom, Kalifornia, király, kortárs, Los Angeles, mágia, magyar nyelvű, nemi erőszak, new adult, női főszereplő, paranormális, romantikus, portál fantasy, regény, romantikus, sorozat része, sziget, szirén, tenger, tündér, urban fantasy, visszaemlékezés (moly.hu)





Képek forrása: saját fotó (2.), 
a fejléc (1.) darabjai 
és a 3. kép AI által generáltak

Köszönöm, hogy elolvastad!



You May Also Like

0 komment