Könyvek

Rovatok

Egyebek

Értékelés | Egy kisváros rejtélyes esete után nyomozni

by - péntek, november 26, 2021

"Szerintem súlyos felelőtlenség valakit már a per vagy az ítélethozatal előtt gyilkosnak nevezni, anélkül, hogy hozzátenné: "feltételezett" vagy "állítólagos". Maga "szörnyeteg"-nek meg "rém"-nek titulálja Salt. És ha már a szóhasználatról beszélünk, érdekes volna összehasonlítani a Bell-ügyről szóló cikkeit a slough-i fojtogatóról írt riportjaival. Utóbbi öt embert ölt meg, és a bíróság előtt is bűnösnek vallotta magát, maga viszont csupán "reménytelenül szerelmes fiatalember"-nek nevezte. Csak nem azért, mert az illető fehér férfi?"

"- És szerinted rakassak orrpiercinget is?
- Óóó, igen - bólogatott Cara.
- Nem látom a logikát abban, ha valaki orrlukat vágat az orrlukába - szólt közbe Pip.
- Újabb lenyűgöző idézet Piptől az utókornak. - Cara a levegőbe írt. - Mi volt, amin tegnap annyit röhögtem?
- A kolbászos.
- Ja, igen - horkantott Cara. - Ezt hallgasd, Loz: megkérdeztem Piptől, hogy melyik pizsit szeretné, erre tök lazán azt mondja: "nekem kolbász!" És nem értette, hogy miért mondott hülyeséget.
- Nem volt hülyeség - mentegetőzött Pip. - A biológiai apán szülei németek voltak. A "nekem kolbász" németül teljesen hétköznapi kifejezés, azt jelenti, hogy tök mindegy.
- Vagy azt, hogy teljesen rákaptál a kolbászokra - nevetett Lauren."

Pro-infó

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz értékelése a Magánkönyvtár - Növeljük együtt a saját könyvek olvasottságát! projektre készült.

Történet

Pip meglepő témát választott a kutatási vizsgaprojektjéhez: egy öt évvel azelőtt történt szörnyű bűnesetet szeretne kellő alapossággal megvizsgálni. Pontosabban azt, hogy hogyan vált a nyomtatott sajtó, a tv és a közösségi média a rendőrségi nyomozás tényezőjévé, illetve azt, hogy a média hogyan kezelte az egész ügyet. A témavezetőjétől zöld utat kap, ám egy feltétellel: nem zaklathatja az érintett családokat.

Andie Bellt öt éve megölte a barátja, Sal Singh. A fiú, az őrizetbe vétele és a bíróságon történő számonkérése előtt öngyilkosságot követett el és még utoljára bevallotta, hogy ő tette, így az aktát lezárták. Azóta a Singh családot rosszalló tekintetek, bántó megnyilvánulások követik mindenhova és körülöttük mindenki úgy gondolja, hogy a testvérek közül az idősebb Singh, Sal volt a tényleges tettes. Egy személyt kivéve, Pippát. Neki pedig feltett szándéka bebizonyítani, hogy a többség téved.

De vajon nem nő-e a fejére ez a kaland, nem lesz-e ennek a nyomozásnak rossz vége?

Fülszöveg:

Egy ​lezárt akta, egy kínzó rejtély… és egy lány, aki tudni akarja az igazságot. Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz? Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén… A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a történet mélyére és tartanak lebilincselve. 2019-es megjelenése óta a regény csak az angol nyelvterületen több mint 180 ezer példányban kelt el, és számos díjat nyert. 2020-ban Holly Jackson krimijének ítélték a rangos British Book Awards díjat, és fél évig vezette a New York Times sikerlistáját is, kiadási jogát 19 ország vásárolta meg. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása (Good Girl, Bad Blood) szintén eladási rekordokat döntöget.

Élménybeszámoló

Nagyon vártam, hogy elkezdhessem ezt a regényt, egyszerűen odavagyok a nyomozós történetekért és kíváncsi voltam, hogy itt hogyan fogják ezt kivitelezni. Úgyhogy ideje volt kiderítenem! Elöljáróban annyit, hogy tetszett, nagyon szerettem olvasni, bár egy-két problémát azért találtam benne... de kezdjük az elején!

A könyv nagyon színes formában íródott meg. Mit értek ezalatt? Nemcsak egy lineáris, párbeszédekkel és leírásokkal tarkított szöveget kapunk, tehát egy tipikus formát, hanem a szerző beleszőtte Pip nyomozati anyagait is a kötetbe, amiért nem győzök elég hálás lenni, hiszen majdnem mindig ilyen részletességgel kívánom megismerni a hátteret. Nagyon tetszett ez benne! Van itt minden: kutatási napló, a gyilkosság térképe, sms-ek, interjúk és még sok egyéb részlet, ami által mi is Pippel együtt gondolkodhatunk a megoldáson. Nagyon szerettem benne azt az alaposságot, amivel Holly Jackson kidolgozta a nyomozás és a bizonyítékok szálát, igazán profi munka! 

"Semmi nem állhat a vizsgaprojektem útjába, még egy kis veszélyhelyzet sem. És különben is csak felteszek a lánynak pár kérdést."



Ez a könyv nem működne a főszereplő és annak a személyisége nélkül, aki nem más, mint Pip, úgyhogy ha ki kellene emelnem, miben erős ez a történet, kapásból őt említeném. Nagyon jól szórakoztam rajta, a karótnyelt humorán, az okoska jellemén és azon, hogy nem tágít addig, amíg meg nem kapja a válaszokat. Ő az a tipikus személy, akit ha kidobnak az ajtón, visszamászik az ablakon és közben jogi passzusokkal dobálózva bebizonyítja, hogy miért neki van igaza. Tetszik benne a bátorsága, ahogyan kiáll azon értékek mellett, amikben hisz és az alapossága, őszintesége. Nagyon vakmerő, néha már túlságosan is és itt bejön a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz egyik érdekes kérdése: mennyit ér meg a nyomozás? Meddig lehet elmenni? Ha lenézel a sötét mélységbe, vajon az mennyire pillant vissza beléd? A főhősünk szála arról szintén szól, hogy a nyomozás során egy teljesen más emberré válik és ezt jól érzékelteti Jackson.  

Forrás: 1 és 2

Pip a főszereplő és mivel rengeteg anyagot kaphatunk a nyomozásához, szépen követhetjük végig az útját a rengeteg félreinformált ember és titok között. Az ügytől igazából csak pár jellemzőt vártam el: legyen izgalmas, a nyomozás érdekes, alig akarjam letenni. Nos, ez teljesen teljesült! Ahogy más olvasók, én szintén éjszakába nyúlóan olvastam és nagyon élveztem minden egyes nyom felgöngyölítését. Pip alapos, ezért szerencsére a dokumentálása is ilyen és a lány elég ügyes, ha az információk kiszedéséről van szó. Az eset szerencsére elég csavaros, Andie-ről egyre több olyan információ derül ki, ami nemhogy könnyítene a helyzeten, hanem elég alaposan összezavar mindent. Emellett nagyon örültem, hogy a főhős a nyomozása során használja a modern technikát, ez is sokat tesz hozzá az élményhez. Felüdülés volt ilyen modern és pörgős nyomozásról olvasni.

Természetesen, ha egy skandináv krimiben lennénk, akkor Pip már az első oldalon halott lenne, ebben az esetben egyetértek Vandával (a posztja itt található), de mivel ez egy YA, sikeresen elengedtem a komolyabb thrillerek felé támasztott elvárásaimat, viszont akad pár vonása, ami kicsit szemet szúrt nekem. Ilyen az, hogy a lány pár dolgot túlzásba visz (Andie családjának a háza, khm), ezért az ilyen eseteknél elég magasra szaladt a szemöldököm, illetve a nyomozása is kicsit hihetetlen kategória (túl sok eseményt úszik meg sérülés nélkül, ahhoz képest, hogy mibe mászik bele), de hát ezek hozzátartoznak a zsánerhez és elég ötletesen oldotta meg őket a szerző, jól szórakoztam ezeken a szálakon, úgyhogy ez inkább említés szintjén szerepel itt. Ennél jobban zavart a cselekmény erőltetése bizonyos esetekben a Pippa addigi jellemének teljesen ellentétes naivitás megjelenésével, főleg a könyv vége felé. Egyszerűen nem tudom spoilermentesebben megfogalmazni, a vége nekem határozottan összecsapottnak érződik, bevallom őszintén. Ettől függetlenül ez egy erős olvasmányélmény volt, hiszen nagyon beszippantott és még ezek sem tudtak kizökkenteni az olvasásból egyszer sem.

Úgyhogy összességében azt tudom írni, hogy élvezetes regényről van szó, a nekem nem tetsző pontok ellenére, de általában, aki olvassa, nagyon szereti és nekem sem volt semmi komolyabb bajom vele. A cselekmény kerek - hiába egy sorozat első része -, az ügy megfelelően izgalmas, Pip pedig egy érdekes karakter. Egy biztos, még fogom olvasni, mert kíváncsi vagyok mennyire ad úgy más élményt, hogy tudom a végkifejletet. Szóval röviden: kikapcsolódásra tökéletes! 


Ítéletem:
Tetszett

5 / 4 pont

Extra ötlet, ami tetszett benne: 
 a forma a rengeteg bizonyíték bemutatásával

Ajánlott évszak az olvasásra a borító színei alapján: 
❥ nyári
 
 Ha kíváncsi vagy a könyvre, lesd meg a kiadónál:
 


Szerző: Holly Jackson
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Rész: 1.
Következő rész címe: Good Girl, Bad Blood (magyar még nincs)
Cím: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Eredeti megjelenés: 2019
Kategória: ifjúsági, krimi, YA
Fordító: Kallai Nóra
Oldalszám: 476 oldal
Kiadó: Kolibri
Megjelenés: 2021
Ár: 3.699 Ft

 

Fülszöveg:

Egy ​lezárt akta, egy kínzó rejtély… és egy lány, aki tudni akarja az igazságot. 

Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz? 

Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén… 

A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a történet mélyére és tartanak lebilincselve. 

2019-es megjelenése óta a regény csak az angol nyelvterületen több mint 180 ezer példányban kelt el, és számos díjat nyert. 2020-ban Holly Jackson krimijének ítélték a rangos British Book Awards díjat, és fél évig vezette a New York Times sikerlistáját is, kiadási jogát 19 ország vásárolta meg. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása (Good Girl, Bad Blood) szintén eladási rekordokat döntöget.



Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz értékelése a Magánkönyvtár - Növeljük együtt a saját könyvek olvasottságát! projektre készült. A könyvet köszönöm a kiadónak!


Köszönöm, hogy elolvastad!

You May Also Like

0 komment