Könyvek

Rovatok

Egyebek

Értékelés | Más szégyenét látni

by - szombat, augusztus 06, 2022

"Hiszen egy dologra rájöttem az óta a birkenei nap óta. A felnőttek mesterei a csalásnak, az árulásnak és a ravaszkodásnak."


 



Fülszöveg:

Dina olyan képességgel bír, amiért az emberek nem szeretnek a szemébe nézni. Ha Dina belenéz valaki szemébe, látja annak bűneit, olyan titkokat, amiért szégyenlik magukat, az igazságot; így az emberek kerülik a lány pillantását.  

Egy napon Dunark királyát, állapotos feleségét és négy éves fiukat meggyilkolják. A tettes úgy tűnik a király legidősebb fia, Nicodemus Ravens, aki ájulásig italozott, majd tőrrel a kezében találtak rá. Dina édesanyját Melussina Tonerre „boszorkányt” hívják, hogy nézzen bele a férfi szemébe, és igazolja bűnösségét, azonban az események egészen más irányt vesznek. Melussina nem lát semmit Nicodemus tekintetében. A nőt börtönbe vetik és megkezdődik Dina harca, hogy kihozza anyját mielőtt Dunark sárkányai elé vetnék.

Sorozat infó:

A sárkány hívása az Igazlátó krónikák első része. A második, Az amulett (link) már megjelent hazánkban a Metropolis Media gondozásában.

Pro-infó:

A bejegyzés a Könyvsorozatok hetére készült. A sárkány hívását választottam rá, mert szeretek új szériákba kezdeni és még felfedezetlen világokat megismerni.

Élménybeszámoló:

A történet szerint Dina, tíz éves főhősünk, szégyenlátóként éli mindennapjait településükön, Birkenén. Édesanyjától örökölt ez a képessége, ami megnehezíti az ő életét és családjukat a kívülállók közé száműzi, legalábbis ami kettejüket illeti - a famíliából ők rendelkeznek vele. Senki sem akar emlékezni és szenvedni a szégyen súlya alatt, amit pillantásuk képes másokban felidézni. Édesanyját különféle bűnügyekhez hívják, hogy rávegye az elkövetőket a színvallásra és hogy felfedje igaz valójukat. Ez történik az első pár lapon is, a nőt felkérik, hogy igazolja Nico bűnösségét Dunark királyi családjának halálában, ám a szégyenlátó nem lát véres szégyent ott, ahol a fiú fogva tartói állítják. Hogy biztosan a jó válaszokat mondja, megzsarolják lányával, főhősünkkel és úgy néz ki, hogy mindketten komoly játszmákba kerülnek, ahol a tét nem kisebb, mint a korona sorsa.

"Micsoda kegyetlen tükör vagy, kisasszony! - suttogta. - A kép rendkívül éles."




A most tárgyalt kötetnél első körben a borító és a cím fogott meg, mert a sárkányok nagyon érdekelnek, plusz milyen szép a fedő képe! Nagyon bejön a sárga ezen árnyalata, az alak a vöröses hajszínével (bár itt nem Dina szerepel, mert neki nem ilyen haja van) és az animés rajzstílus a szívem csücske! Majd a fülszöveget elolvasva nagyon megtetszett a később szégyenlátásnak nevezett képesség, ami a főhősnél észlelhető. Ezek együtt elég nyomós okkal estek ahhoz, hogy olvasni kívánjam ezt a regényt és milyen jól tettem!

A sárkány hívása amellett, hogy fantasztikus kikapcsolódást adott, nosztalgikus hangulatba kerített és ez a páros így együtt olyan erős kombó, hogy a komfortérzetem teljes mértékig megnövelte. Manapság szükségem van olyan történetekre, amik elterelik a figyelmem a mindennapos dolgokról, hírekről és ez a kötet pontosan ezt csinálja. Mutatom is hogy miért!

A nosztalgiafaktort nagyon könnyű megmagyaráznom, mert a regény hasonlít hatását tekintve azokra a művekre, amelyeket fiatalon, amikor ismerkedtem a fantasy műfajával, olvastam. Így nemcsak jó szívvel elevenítettem fel a kedvenc műveim (a Végtelen történetet, vagy a Varázskör sorozatot, a Harry Potterről nem is beszélve), hanem komfortosan merültem el Dina történetébe, mert éreztem, hogy nem fogok csalódni és nem lesz semmi baj, hiszek abban, hogy mindennek meg kell oldódnia. (Valahogy ez az érzés most hiányzik a mindennapokból főleg, ha a mai helyzetet tekintjük, itt vagy máshol.)

A kikapcsolódást pedig a szerző érdemének tekintem (és a fordításénak!). Ehhez hozzájárul a gyors cselekmény, ami a gördülékeny leírásnak köszönhetően egyáltalán nem érződik elkapkodottnak, összecsapottnak, egy teljesen korrekt ifjúsági regény szépen vezetett izgalmas történetszála ez, amiben Dina mindenféle bajba keveredik. Nagyon nehéz letenni a könyvet, az akciódús, jól adagolt fordulatok miatt, amelyek pont akkor kerülnek elő, amikor az olvasó lerakná a könyvet egy szusszanásnyi időre. Egyszerűen képtelenség nem haladni vele, mindig jókor és mindig érdekesen folytatódik ez a sztori. 

"- Tiszteletet keltenek. Nem tisztelnéd te is azt, akinek ilyen ritka, rémisztő állatai vannak?
- Nem tudom. Inkább félnék tőle.
- Na látod. Sok várúr számára ez egyet jelent a tisztelettel."


A szereplők szerethetőek, Dina szenved attól, hogy magányos, az ereje elszigeteli másoktól, akik ignorálják a lányt. Általa a meg nem értettség és a különlegesség miatti kirekesztés témája kerül elő az elején, majd a rövid felvezető után a főhősünk bebizonyítja, hogy igencsak kedvelhető személyiséget írt neki Lene Kaaberbøl, csak az a baj vele, hogy tíz éves a lapokon, de a viselkedése, a reakciói okán és a felé irányuló öhm... kegyetlenségek miatt sokkal idősebbnek képzeltem el, úgy vettem, mint egy YA könyv fiatal felnőtt szereplőjét. A többi karakter annyira nem lett kidolgozva, mint Dina, kevésbé ismerjük meg őket és ez sajnos igaz a sztori főgonoszára is, szívesen megismertem volna a motivációját, de keveset beszél, ám annál álnokabb. Nico a másik szereplő, akit a szerző jobban vázol, több tragikus vonással és érdekes háttérrel, nagyon kíváncsi vagyok mi lesz vele a folytatásokban. 

A sárkány hívása világa egy középkorias fantasy környezet királysággal, ahol az alkímia és a sárkányok jól megférnek egymás mellett, bár az elsőt majdnem csak említés szintjén kapjuk, többet igénylek belőle! A borítót elnézve azt hittem ezeknek a lényeknek több szerep jut, de ők egyelőre a sztori olyan elemei, amelyeket inkább kerülni kell, mint barátkozni velük. Remélem a szerző azzal kezd még valamit, hogy Dina közelebbről találkozott eggyel, de azt is szeretném, hogy jobban megismerhessük a hátterüket, viselkedési mintájukat. Érdekelnek nagyon. Ahogy az alkímia és a királyság sorsa is! Remélem bővebben kapunk róluk információkat a folytatásokban. A kötet lezárása kissé hirtelen történik és bár tetszett, de kissé meglepődtem rajta. Akad egy-két hiba vagy furcsaság a sztori menetében, de összességében élvezhető alkotás, ami maximálisan jól esett ezekben az idegtépázós időkben.

"Csodálatos, hogy mit meg nem mer tenni az ember, ha el akarja kerülni, hogy lefejezzék."



5 / 4.5 csillag

Összesítve

- fantasztikus borító, jó címmel és sárkányokkal,

- nosztalgikus,

- a kikapcsolódást biztosítja a gyors cselekmény, a gördülékeny leírás, a jól adagolt fordulatok tömege,

- szerethető szereplők,

- de a cselekmény és a döntések alapján YA könyv, pedig a korhatár lentebb került megállapításra,

- a világa középkorias, bővebb leírások jöhetnének a folytatásokban, sok a nyitott kérdés,

- a lezárás kissé hirtelen.

Ajánlom

tehát azon olvasóknak, akik kíváncsiak egy izgalmas fantasy regényre, amit gyorsan el tudnak olvasni. Azon olvasóknak ajánlom továbbá, akik kíváncsiak mit takarhat az a szó, hogy 'szégyenlátó'.

 

Ítéletem:
Nagyon tetszett

5 / 4.5 pont

Kedvencem volt: 
 a szégyenlátás képessége

Ajánlott évszak az olvasásra a borító színei alapján: 
❥ nyári
 
 Ha kíváncsi vagy a könyvre, lesd meg a kiadónál:
 



Szerző:
Lene Kaaberbøl
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Cím: A sárkány hívása
Sorozatcím: Igazlátó krónikák
Rész: 1.
Következő rész címe: Az amulett
Eredeti megjelenés: 2000
Kategória: fantasy, gyermekkönyv, ifjúsági, sárkány
Fordító: Soós Anita
Oldalszám: 240 oldal
Kiadó: Metropolis Media
Megjelenés: 2020
Ár: 3.690 Ft

 






Köszönöm, hogy elolvastad!

You May Also Like

0 komment