Könyvek

Rovatok

Egyebek

Értékelés | Vágyódni a szeretet után

by - vasárnap, december 04, 2022


"Nem számított, hogy mi történt közben a valóságban és hogy milyen lehangoló is volt a helyzete, csak ide kellett jönnie, a könyvtárba, s máris elmerülhetett a saját világában."


Pro infó:

Az értékelés a #napi50oldal kihíváshoz készült. Az Anyád a tét gyorsan olvasható kötet, ezt a regényt ajánlom a #napi50oldal eseményhez.

Sorozatinfó:

Az Anyád a tét! a Gonosztevők sorozat ötödik magyarul megjelent része. 

A részek:

1. Serena Valentino: Ki a legszebb? - olvastam
2. Serena Valentino: Herceg vagy Szörnyeteg? - olvastam
3. Serena Valentino: Szegény, mélabús lélek
4. Serena Valentino: Minden gonoszok úrnője
5. Serena Valentino: Anyád a tét! 

Fülszöveg:


Mindenki jól ismeri a bűvös aranyvirágról szóló mesét, melyre egy vén boszorkány áhítozik, hogy segítségével fiatal és szép maradhasson. Ám az mégis egy beteg királynőé lesz, akinek aztán varázslatos hajú leánya születik. A boszorkány, aki nem hajlandó lemondani a virág varázserejéről, elrabolja a kis hercegnőt, majd egy toronyba zárja, és sajátjaként neveli fel. A hercegnő végül mégis rájön, hogy ki ő, és legyőzi a vén boszorkányt.  

Ám ez csak a történet egyik fele. Mi a helyzet a vén Gothellel? Honnan jött? És hogy bukkant rá a varázserejű virágra? Íme, egy változat az ő történetéről, mely évszázadokig a homályban maradt… egészen mostanáig. Egy mese anyákról és lányokról, fiatalságról, és sötét mágiáról. Ez a Banya története.

Élménybeszámoló:

Figyelem! Az értékelés utal a karakter, vagyis Gothel sorsára, ha nem ismered Aranyhaj történetét, akkor óvatosan olvasd!

A történet szerint Gothel két testvérével, Kankalinnal és Azáleával, és hatalmas erővel rendelkező anyjukkal, Maneával él a Holt Erdő közepén, ahonnan az idősebb boszorka, ha nagyon akar, holtak seregeinek parancsolhat. A lányok erről csak az első oldalakon szereznek tudomást, amikor is békétlenkedésüket megzavarja szülőjük, aki a falusiakat akarja megzabolázni kegyetlen megtorlással, mert az emberek megtagadják tőle a halottaikat. Ketten elborzadva nézik, de Gothel úgy érzi, hogy ezt az erőt neki is meg kell tapasztalnia. Manea beleegyezik, hogy megosztja velük, de minden balul sül el a szertartás során és Gothelre hárul a feladat, hogy a fonnyadozó nővéreinek gondját viselje ezután és hogy rájöjjön, hogy kaphatná meg a mágiát, ami megilleti. Közben pedig a már jól ismert Három Nővér is felbukkan és ahogy a korábbi részekből láthattuk, ez sosem jó ómen.

Nagyon vártam már a Banya történetét, mert bár egyszer láttam csak az Aranyhaj c. mesefilmet, nagyon megtetszett nekem a humora, a lányka lelkesedése és úgy az egész történet - jól összerakott rajzfilm, na. Anno a Boszorkáról nem sokat lehetett megtudni, de szerencsére itt van nekünk a Gonosztevők sorozat, ami lerántja a leplet a Disney alkotások sötét oldalainak képviselőiről. A többi kötet sem volt rossz, de az eddigi legjobban sikerült történet az Anyád a tét!, nézzük meg miért!

A borító (és a kiadás) szépen illeszkedik a már megjelent részekhez, fekete élfestéssel került a boltokba és a teljes borítón látható Gothel fiatalabb és idősebb verziója. Mondhatnám, hogy a jó énje szerepel elöl, de a szemében már kárörvendő rosszindulat csillog, szóval inkább a két rosszabb verziójának kezdeti és végpontja látható. Nagyon tetszik ez a koncepció, mindegyik regénynél jól néznek ki a képek.

Az eddigi részekben is fontos volt a gonosszá válás folyamata, ahogy az alapvetően jó karaktert túl sok veszteség éri, vagy külső ráhatásra válik egyre megkeseredettebbé, irigyé és kezd a jónak beállított szereplő ellen áskálódni. Itt is ez történik, de a folyamat eleje sokkal hosszabb bemutatást kap, mint a vége, amikor már az összefeszülés történik és ennek a kezdeti résznek a kidolgozottsága miatt gondolom az Anyád a tét!-et erősnek (a Szegény, mélabús lélek és a Minden gonoszok úrnője kimarad az összehasonlításból, még nem olvastam őket).

Ha Gothel útját nézem, a kötet három részre osztható. Az első, amikor a boldog ifjú éveit tölti, a második, amikor nagyon sok veszteség éri és elkezd megkeseredni és a harmadik, amikor Aranyhaj története érkezik a lapokra.

Minden egyes vágyunk tanult magatartás - az első színtér a család, ami a legerősebb hatással van ránk. Olyan viselkedésmintákat tanulunk a hozzátartozóinktól, ami észrevétlenül hálózza be a lelkünket, alakítja személyiségünket, vágyainkat és Gothel példája is ezt támasztja alá. Sokat gondolkodtam azon, hogy a lány miért vágyik a hatalomra, mi volt a szikra, ami belobbantotta ezt a lelkében? Persze, van a történetnek olyan része, ami pont az ellenkezőjét bizonyítaná, de szerintem ha Manea máshogy viselkedett volna, akkor a lány nem lenne ennyire mágiaéhes. Akármilyen képességei vannak Gothelnek, a legfontosabb hatást az édesanyja teszi és tette rá kiskorában, és néha Gothelt inkább belemanipulálja pár rossz döntésbe. Ő mennyire anyja áldozata? Vagy teremtménye? Mikortól kezdődött a manipuláció, már a névadásnál? Ilyeneken gondolkodtam, tetszik ez az alap, lehet rajta gondolkodni.

A másik hatást a nővérei fejtik ki rá, ők a történetben a pozitív oldalt akarják erősíteni Gothelben, akik normálisabb mindennapokat kívánnak. Életet akarnak, nem a Holt Erdő egyhangú halottságát. Ezek mellett nagyon erős kapcsolat van a nővérek között, érezhetően szeretik egymást és összetartanak, mindig egymást választják. Az általam beosztott egységek közül az első részben domináns a család jelenléte és tetszik, hogy a nővérek megtartják a saját színeiket, pl. Kankalinnak elege van anyja gonoszságából és bár Gothel miatt megpróbál alkalmazkodni, nem megy neki, az elveit nem tudja feladni. A két lány Gothel erkölcsi mércéje és lelkiismerete, de már itt kiütközik rajta Manea hatása: Gothel amit tesz, a hatalomért is teszi, nemcsak a testvéreiért. Ő egy elég ellentmondásos karakter itt, nem tisztán jó vagy rossz, keveredik benne az önző hatalomvágy és a testvérei iránt érzett szeretet. A részre jellemző szavak: a lélek kettőssége, manipuláció, kötődés.


"Na, és, ha az ük-ük-üknagyanyánk is ártatlan embereket öldösött? Ettől még nem muszáj nekünk is! Elmehetünk, nemet mondhatunk rá! Nem kell, hogy ebből álljon a mi életünk is!"

A második etapban kezdődik az érzelmi lejtmenet, amikor Gothel elveszít fontos dolgokat, illetve személyeket és ezt vizsgálja Valentino, ez hogyan hat rá. Van itt minden, mint például a depresszió, mások elleni fordulás és nagyon szépen bemutatja, milyen az, amikor a tragédiák sorozata felőrli az embert. Nagyon nehéz bizonyos pontjait olvasni a gyász és a fájdalom okán, de tökéletesen mutat egy olyan utat, amikor valaki mennyire nem lát kiutat egy rossz helyzetből és hogy a magány mit tehet, milyen romboló hatása van? Továbbá itt rossz döntésekről lehet olvasni, Gothel nem mindig választ jól, sőt, de annak függvényében hogy mit tesz vele a gyász és a magány, teljesen érthető a karakter. Egy bizonyos ponton már inkább éreztem együtt vele, mint a jó oldallal és ez azért nagy szó! Itt nő fel Gothel a világ kegyetlen dolgaihoz.

Szomorú ez a bukástörténet és felkavaró, főleg Gothel esésének egész summázása és az a kegyetlenség, ahogy ezt az arcába mondják: egyedül maradt, önző volt, rosszul döntött, félt, hiszen túlságosan sok van belőle a kegyetlen anyjából, akinek elnézett volna mindent a hatalomért. Szomorú a botlása, a ki nem használt lehetőségek szinonimája, akinek története elsülhetett volna jobban is. A fájdalmát átéreztem és komoly megrázkódtatást okozott a regény. Sajnáltam szegényt.

A jellemző szavak: gyász, fájdalom, veszteség, ragaszkodás.


A harmadik etap sem egyszerű menet, de innen inkább a Három Nővér szerepét emelném ki, akik fenomenálisan narrálják Aranyhaj útját. Alapvetően korábban is sokat szerepelnek, de ez szerintem jó ötlet volt a szerzőtől, mert kicsit mélyítette a karakterüket, még ha nem is minden igaz belőlük...

Érdekes vonása még a regénynek a két anyakép megjelenítése és egyes mellékszereplők jelenléte, például Gothel nővéreinek, vagy segítőjének, Jákobnak megjelenése. A stílusa gördülékeny, nagyon gyorsan lehet haladni a kötettel. Én meglepően élveztem az olvasását, a horror elemeket nagyon szerettem benne.

Az Anyád a tét! sok pluszt adott az eredetihez érzelmileg is. Többet nem fogom tudni ugyanígy megnézni Aranyhaj történetét... úgyhogy összességében egy jó és fájdalmas olvasmányélményt jelentett.

5 / 5 csillag

Ajánlom

azon olvasóknak, akik szeretik az ellenpólusok történetét és azoknak, akik kíváncsiak az Aranyhaj minden aspektusára.

Insta


Hamarosan


Ítéletem:

Nagyon tetszett.

5 / 5 pont

Kedvenc ötletem: 
❥ a nővérek narrálása

Ajánlott évszak az olvasásra: 
❥ őszi
 
 Ha kíváncsi vagy a könyvre, lesd meg a Líránál:
 



Szerző: Serena Valentino
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: Gonosztevők
Rész: 5.
Következő rész címe: The Odd Sisters
Cím: Anyád a tét!
Eredeti megjelenés: 2018
Fordító: Halmai Gergely
Oldalszám: 328 oldal
Kiadó: Manó Könyvek
Megjelenés: 2022
Ár: 3.690 Ft 

Kategória: amerikai szerző, antihős, boszorkány, erdő, fantasy, fogság, halál, hercegnő, ifjúsági, kortárs, mágia, magyar nyelvű, női főszereplő, regény, sorozat része, testvérek (moly.hu)

 



A könyvet köszönöm a Kiadónak! <3 Az értékelés a Prológus #napi50oldal kihívásához készült.




Köszönöm, hogy elolvastad!



You May Also Like

0 komment