Könyvek

Rovatok

Egyebek

Visszajövök érted | Harcolni a szebb lezárásért

by - vasárnap, november 13, 2022


"Milyen messzire kell menekülni, hogy begyógyítsuk a hiány tátongó sebét?"



Én és a szerző:

 Még keresem a szinergiát.

Korábban olvasott regényei: 

Regényélet - link

Ott leszel?

Fülszöveg:

 

"A ​francia Coelho” új sikerkönyve!  

Ethan, harmincas pszichiáter, gazdag, híres, jóképű. A siker azonban nem adta könnyen magát. Ethan Boston egyik szegénynegyedében nőtt fel, és napról napra elégedetlenebb volt az életével. Huszonharmadik születésnapján döntő lépésre szánta el magát; egy New York-i kiruccanáson kilépett addigi életéből, egy forgalmas utca sarkán örökre eltűnt barátja és menyasszonya szeme elől…  

Tizenöt évvel később Ethan szédelegve ébred manhattani luxusjachtján. Egy ismeretlen, vörös hajú nő fekszik mellette. És ezzel kezdetét veszi egy rémálomszerű nap… amelyeknek a végén egy kórházi műtőasztalon találja magát, három pisztolygolyóval a testében. Vajon elkerülhető az elkerülhetetlen? Vagy minden ember életében van egy pont, ahonnan már nincs visszaút?  

Guillaume Musso Franciaország egyik legsikeresebb kortárs írója. Fordulatos, finom humorú és az élet szépségébe vetett hittel teli regényeit huszonnégy nyelvre fordítják. A Visszajövök érted! páratlan utazás, amelyet végigjárva kicsit máshogy tekintünk saját életünkre is.

Élménybeszámoló:

A történet során Ethan útját követjük, aki sikeres pszichiáter, hiszen széles körben ismert a neve. Keresett személy és sármja George Clooney karizmáját idézi. Nem volt ez mindig így, anno huszonhárom évesen menyasszonya és legjobb barátja mellől szökött el, mert úgy érezte, hogy többre hivatott, mint építkezéseken robotolni egész nap. 

A könyv jelenében a már befutott férfi egyik napján kezdünk, ahol Ethan egy ködös este után egy vörös hajú nő mellett ébred a luxusjachtján. Gyorsan elszalad az interjújára, de a bajok folyamatosan csak jönnek, a kocsiját összetörve találja a jacht előtt és aznap egy váratlan látogatója is akad a rendelőben, akivel nem akar foglalkozni és ez súlyos következményekhez vezet. A napnak pedig még nincs vége... de úgy néz ki, hogy kap esélyt arra, hogy jóvátegye a hibáit. A kérdés pedig az, hogyan él ezzel a lehetőséggel?

A Visszajövök érted borítója nagyon tetszik nekem, a főhős luxusjachtját lehet látni rajta és ez már el is árulja azt, hogy a jómódú Ethan a főszereplő és a korábbi rosszabb anyagi helyzetben lévő férfi a múlt része. Tetszik benne a zöld többféle árnyalata és ahogy a grafikus azzal játszott; iszonyúan jók az új Park Könyvkiadós Musso kiadások!

Őszinte leszek, nem vagyok teljesen elégedett ezzel a Musso kötettel, de összeszedem, miért lehet érdekes olvasásra a Visszajövök érted! Tehát, mutatom a legfőbb erősségeit:

1. A koncepció:

A regény nagyon érdekes alapkoncepcióval rendelkezik és pont ez az, ami megfogott a fülszövegben is. Már ott elénk kerül a kérdés: "Vajon elkerülhető az elkerülhetetlen? Vagy minden ember életében van egy pont, ahonnan már nincs visszaút?" A szerző lényegében erre próbál meg Ethan történetén keresztül válaszolni. A férfi folyamatosan rosszul dönt, életében rengeteg az elhibázott út, ami ezen a bizonyos napon tetőzik. Vajon van olyan pont is, amikor a rossz döntéseink már nem halmozódhatnak tovább? Nyilvánvalóan igen, de a fordítottja a fontosabb: Vajon van olyan pont az életben, amikor még vissza lehet fordulni, pontosan az utolsó pillanatban, dacára a sok rossz döntésnek? És ez mikor van? Mennyi elhibázott választás engedi ezt meg? Mikortól nem lehet változtatni? Egy nap elég arra, hogy rendbe hozzon Ethan mindent? Egy kicsit olyan ez a kötet, mint a Variációk egy párra, aminek három szálában az alap ugyanaz, de valami apróság folyamatosan változik és azt finomhangolja a szerző. Itt az adja a különbséget, hogy Ethan nem ugyanúgy áll a helyzethez, hanem mindig próbál valamit máshogy csinálni. Ez tetszett benne. A tanulsága is ehhez kapcsolódik: addig tudunk változtatni a sorson, amíg nincs vége a dalnak - bennem így csapódott le az egész.

2. Mágikus realizmus és a természetfeletti természetessége

Annyira nem ismerem Musso munkásságát, de azt megfigyeltem, hogy a természetfeletti észrevétlenül lopózik a szerző által leírt sorokba, amit a szereplők természetesnek vesznek, nem foglalkoznak különösen az eredetével és a valószínűségével, hanem elfogadják és annak segítségével próbálják meg megoldani a helyzetüket. Nos, itt is ez történik. A karma és a végzet ellentéte élesedik ki a regényben és az avatárjaik is megjelennek a kötetben; számomra erre utal az, hogy az egyiküknek komoly szakmai, a másiknak pedig szomorú háttere van. Bevallom ezt a szálat kezdetben nem tudtam hova tenni, de amikor már elcsitult a kezdeti zavarom, megtetszett és izgatottan vártam mi lesz velük. Hát sajnos nem sok minden, kevesebbet szerepeltek, mint vártam volna. 

A másik természetfeletti szálat nem lőném itt le, az a lényeg, hogy az az esemény segít Ethannek a céljai elérése érdekében.

Hirtelen jönnek ezek a mágikus hatások és teljesen természetesen simulnak az utcákba, mintha alapvető lenne... mintha bármelyik pillanatban megtörténhetne a csoda. 

3. Érdekes karakterek - nem feltétlen szerethetőek

A szereplők közötti kapcsolatrendszer egy fontos pontja a könyvnek és alapvetően ezt igyekszik Musso a lehető legteljesebb módon feltárni, vájkálva Ethan múltjában és jelenében. Többek között a karakter itt hibázik a legnagyobbat, úgyhogy ez is egy izgalmas része a kötetnek, még ha annyira nem is szerethetőek a regényszereplők. 

Ethana egy kiégett pszichiáter, aki egyáltalán nem boldog, a pénze nem hoz neki örömet, alkoholba menekül. Első körben bennem felmerült a kérdés, hogy az élete melyik részén akarna változtatni? Az első keresztútnál vagy a későbbiek egyikén? (Meg ugye az is kérdés, hogy a csodák ilyenkor mennyit tesznek lehetővé, meddig lehet visszamenni? Mennyire szembesíti a karaktert a következmények hosszúságával...?) Szóval megtörténik a lehetetlen és esélyt kap a javításra. Az az Ethan, aki próbálkozik, szimpatikusabb annál, mint, aki az első oldalakon látható. Érdekes az ő kettőssége, segít másoknak, de magának nem tud - nem tudja alkalmazni azokat a tanácsokat, amiket a pácienseinek mond.

Musso a többi szereplőnek is ad hátteret, problémákat, egyiknek érdekesebbet, mint a másiknak, de a közös az, hogy Ethan mindegyiküket elhomályosítja, senki sem olyan erősen vázolt, mint ő. 


"– Tudod, nem igazán számít, mi leszel az életben. Az a fontos, hogy ne csapd be önmagad."

4. Könnyed irodalom

A Visszajövök érted előnye, hogy a gyorsan haladós irodalom kategóriába tartozik, hiszen Musso többségében olyan műveket alkot, amikkel könnyű haladni és kikapcsolódni egy-egy nehéz nap után. Nálam ez történt, kikapcsolt valamennyire (hogy miért nem teljesen, arra a következő bekezdésben térek ki). Aki thrillert vár, inkább ne tegye, semmi ilyen nincs benne, még kriminek sem tudnám nevezni. A történetet inkább egy romantikus regényként aposztrofálnám, amibe kerül némi filozófia, időutazás, szomorú, illetve sokkoló pillanat, foglalkozik a 9/11 eseménnyel és a karma-végzet kettősével.

A fekete leves: a Visszajövök érted gyengesége

Fájdalmas részhez érkeztünk, de a tisztánlátás végett szeretném felfedni, hogy mi volt a baj a kötettel. Röviden: a hamar váltott nézőpontok és a hirtelen feltűnő filozófia.

Bár fentebb azt írtam, hogy Musso gyorsan és könnyen haladós történeteket alkot, itt sajnos nem tudott teljesen lefoglalni a Visszajövök érted, mert folyamatosan kiestem a világából, az élményből, és ezt a stílus számlájára írom, ami inkább zilált, a gyors nézőpontváltások miatt. A filozófiai részekkel, vagy inkább párbeszédekkel valami hasonló bajom akadt, teljesen oda nem illőnek éreztem őket. Ez a két pont kevesebb, mint ami tetszett rész, de nagy súllyal esnek a végső pontszámot illetően.

Úgyhogy összességében inkább egy közepes olvasmányélmény volt, aminek vannak nagyon jó elemei és engem zavaróak (attól még nektek tetszhet), de látszódik, hogy Musso korai műve. A későbbiek sokkal simulékonyabbak, például a Regényélet nekem jobban tetszett.

Ajánlom

Azon olvasóknak ajánlom, akik szeretik Mussót, a romantikus regényeket némi csavarral, illetve érdeklik őket ezek a hívószavak: karma, végzet, következmény, utolsó esély.

Insta



Kivonatolva

- A Visszajövök érted borítója nagyon tetszik nekem, jó benne a zöld többféle árnyalata és ahogy a grafikus azzal játszott.

- A regény nagyon érdekes alapkoncepcióval rendelkezik és pont ez az, ami megfogott a fülszövegben is. "Vajon elkerülhető az elkerülhetetlen? Vagy minden ember életében van egy pont, ahonnan már nincs visszaút?" A szerző lényegében erre próbál meg Ethan történetén keresztül válaszolni.

- A természetfeletti észrevétlenül lopózik a szerző által leírt sorokba, amit a szereplők természetesnek vesznek, nem foglalkoznak különösen az eredetével és a valószínűségével, hanem elfogadják és annak segítségével próbálják meg megoldani a helyzetüket. A karma és a végzet ellentéte élesedik ki a regényben. Hirtelen jönnek ezek a mágikus hatások és teljesen természetesen simulnak az utcákba, mintha alapvető lenne... mintha bármelyik pillanatban megtörténhetne a csoda. 

- A szereplők közötti kapcsolatrendszer egy fontos pontja a könyvnek és alapvetően ezt igyekszik Musso a lehető legteljesebb módon feltárni, vájkálva Ethan múltjában és jelenében. 

- A Visszajövök érted előnye, hogy a gyorsan haladós irodalom kategóriába tartozik. A történetet inkább egy romantikus regényként aposztrofálnám, amibe kerül némi filozófia, időutazás, szomorú, illetve sokkoló pillanat, foglalkozik a 9/11 eseménnyel és a karma-végzet kettősével.

- A stílus inkább zilált, a gyors nézőpontváltások miatt. A filozófiai részekkel, vagy inkább párbeszédekkel valami hasonló bajom akadt, teljesen oda nem illőnek éreztem őket. Ez a két pont kevesebb, mint ami tetszett rész, de nagy súllyal esnek a végső pontszámot illetően.

- Inkább egy közepes olvasmányélmény volt, aminek vannak nagyon jó elemei és engem zavaróak (attól még nektek tetszhet), de látszódik, hogy Musso korai műve. A későbbiek sokkal simulékonyabbak, például a Regényélet nekem jobban tetszett.


Ítéletem:

Közepes élmény.

5 / 3 pont

Kedvenc ötletem: 
❥ az alapötlet
❥ a természetfeletti

Ajánlott évszak az olvasásra a borító színei alapján: 
❥ tavaszi
 
 Ha kíváncsi vagy a könyvre, lesd meg a Librinél:
 


Szerző: Guillaume Musso
Illusztrátor: -
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Rész: -
Következő rész címe: -
Cím: Visszajövök érted
Eredeti megjelenés: 2008
Fordító: Tótfalusi Ágnes
Oldalszám: 344 oldal
Kiadó: Park Könyvkiadó
Megjelenés: 2022
Ár: 4.299 Ft 

Kategória: 9/11, Amerikai Egyesült Államok, apaság, esküvő, férfi főszereplő, francia szerző, gyilkosság, időhurok, időutazás, kortárs, krimi, magyar nyelvű, New York, orvos, regény, rejtély, romantikus (moly.hu)

 



A könyvet köszönöm a Kiadónak! <3



Köszönöm, hogy elolvastad!



You May Also Like

0 komment