Könyvek

Rovatok

Egyebek

Értékelés | Egészséges munkakörnyezetet teremteni

by - szombat, június 24, 2023

 

"Nagy az esélye, hogy életed során több olyan munkád lesz, amit utálsz, mint amit szeretsz. Ez hozzájárul a jellemfejlődésedhez. Viszont ha minden éjjel álmatlanul forgolódsz, illetve az egészséged is megsínyli ezt, akkor érdemes lenne előrukkolnod egy B-tervvel."


Pro-infó:

Az értékelés a Félévzárás - Évközépi pánik projektre készült. A kötetet köszönöm szépen a kiadónak és a Prológus csapatunknak!

Fülszöveg:


Fergetegesen ​humoros könyv a munka világáról. A szerző saját bevallása szerint nem önsegítő könyvet írt és nem is karrier útmutatót – okos tanácsaival mégis sok pályaválasztónak, munkakeresőnek vagy munkahelyi változásra vágyónak nyújt segítséget. 

Carina Maggar az elmúlt tíz évben sok mindennel foglalkozott: fürdőgolyóktól ingatlanokig mindenfélét árult, pénzért kutyát sétáltatott, blogolt, dolgozott filmstúdióban, szinkronizált, illetve online- és tévéműsorokat is vezetett. Nem igazán követett logikus karrierutat. A munkával kapcsolatos döntéseit általában az alábbi három dolog befolyásolta: a) kétségbeesés, b) spontaneitás, c) intrika. Miközben pillangóként röppent munkahelyről munkahelyre, rengeteg emberrel megismerkedett – némelyikük e kötet lapjain is felbukkan. Több szektorban, környezetben és szerepkörben is kipróbálta magát. Sok-sok különféle emberrel volt dolga, akik karrierjük más-más szakaszában jártak, így lehetősége nyílt megfigyelni, megérteni és megtanulni, hogy ők miként csinálták a dolgaikat. 

Könyvében a munka világában létező rengeteg kimondatlan szabályt osztja meg az olvasókkal, hogy senkinek ne kelljen egyedül felgöngyölítenie őket. Hitelesen ír arról, milyen az, ha az ember hibázik, elbukik, kamuzik, süketel, hülyeséget mond vagy hülyeséget csinál, mert ő már mindegyiket elkövette.


Élménybeszámoló:

Nagyon szerettem volna már olvasni egy munkával kapcsolatos önsegítő könyvet. Egyrészt, mert szeretem mások tapasztalatait meghallgatni és leszűrni belőle a magam következtetéseit, másrészt pedig érdekel, hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy adott munkahelyből, mire kell figyelni és hogyan lehet lavírozni a munkatársak, főnökök, határidős feladatok és a stressz között. Ezért esett a választásom a Hogyan ne legyen szívás a munka? c. kötetre, amelyre az egyik Prológusos közös beszélgetés is nagyon erős hatást gyakorolt; Fruzsi megmutatta mennyire vicces könyvecskéről van szó, úgyhogy nem kellett több, várólistára került, majd pedig a kezembe, olvasni. 

Rövid lesz ez a bejegyzés, mert egyszerűen nem tudok olyan bőbeszédű lenni. Nem lehet annyi mindent megosztani erről a műről, anélkül, hogy spoileres lennék, úgyhogy pár dolgot emelnék csak ki, ami érdekes lehet számotokra. 

Első Második pillantásra az illusztrált borító az, ami felkeltette a figyelmem a címmel párosulva. Bevallom, nekem nagyon bejönnek a rajzolt fedők, amilyen a most tárgyalt művé is és itt egy teljesen vidám összképet láthatunk a sok dolgozóval és a könyv rövid összefoglalásával: "őszinte jótanácsok mindenkinek, aki dolgozik", ami teljesen megmutatja miről van szó.

A Hogyan ne legyen szívás a munka? illusztráltan és infografikákkal telítve mutatja be a tanácsait a munka világához. Sokszor nyúl a humor eszközéhez is, többször kacarásztam rajta, például akkor is, amikor a szerző az oldalszámokkal játszik, nálam az az itteni kedvenc viccforrás. 


"Ne szegje a kedved a visszautasítás. Gondold át, mi mást tehetnél a siker érdekében, és miként tudnál máshogy közelíteni a dologhoz. Légy saját magad legkegyetlenebb kritikusa. Ne búslakodj azon, ha valami nem sikerül, koncentrálj arra, hogyan valósíthatnád meg."

A kötet könnyen végigolvasható és egy könnyed hangot üt meg. Komoly dolgokat mond el lazán, olyanok ezek a jó tanácsok, mint egy kellemes beszélgetés valamelyik kedvenc kávézódban, illetve ez az a hangnem, ahogy mindenkinek beszélnie kéne önmagához a mentális egészség megőrzése érdekében és pontosan ilyen kedvesen, ahogy ezt az írás teszi. Számomra ezért volt igazán jó élmény ennek a könyvnek az olvasása. Nagyon örültem volna egy ilyen tanácskupacnak, amikor bekerültem a munka világába, bár még most is tudott újat mondani, pedig nem egy toxikus környezethez volt már szerencsém. Valamire ráéreztem én is, de egy-egy infó teljesen újdonságként ért engem, illetve egy-két dolog olyan triviális, jó, ha emlékeztetik rá az embert, hogy tudatosuljon.

A Hogyan ne legyen szívás a munka? többnyire minden oldalára jut egy-egy új téma kivéve pár esetben, amikor a szakértőkkel készült miniinterjúkat olvashatjuk. Szóval ezek a kérdéskörök rövidek és lényegretörőek. Szó esik például arról, ha vállalkozni akar valaki mit csináljon, mire figyeljen, illetve Maggar ahhoz szintén tud tanácsot adni, ha valakinek irodai környezetben kell helytállnia. Sokféle területhez kapcsolódnak a tanácsok, például a prezentációhoz, de arról is ír, mikor menj el látásvizsgálatra. Ilyen téma még a szülinap, vagyis minimálisan belemegyünk az irodai mikrokörnyezet etikai- és illemszabályaiba, de abból a szempontból hogyan húzd meg a határokat (nem kell szülinapi pénzbe beadni annál, akit nem kedvelsz). Bár minden munkahely más, a szerző próbál egy olyan képet átadni, amiben azt mutatja meg, hogy mi az, amire figyelni kell, vagy hol lehet meghúzni a határokat és többször figyelmeztet, hogy ne üljünk annyit a gépnél, na meg hogy szünetet tartani nem rossz dolog (ez az emlékeztető nekem is kell). Nekem a motivációs részei a kedvenceim, ezeknek örültem a leges-legjobban.


"A meg nem kapott állás, az elbukott vizsga, a gyanús szendvics, amit a sarki árustól vettél - minden dologból tanulhatsz valamit. A tanulság talán akkor és ott nem lesz egyértelmű, de visszanézve tisztán látni fogod. Mindennek oka van."

Nem világmegváltó kiadvány, de nagyon hasznos abban, hogy tudatosítja, mi lehet a számunkra a legjobb és hogy hogyan kezdjünk el az egészséges munkakörnyezet megteremtését, vagy keresését. Úgyhogy összességében nekem nagyon bejött ez a könyvecske, örültem, hogy olvashattam és hogy jobban megerősödhettek ezek az infók bennem.

5 / 5 pont, vagyis

nagyon tetszett.

Ítéletem:

Nagyon tetszik.

5 / 5 pont

Kedvenc ötletem: 
❥ Az oldalszámos humor
❥ A szakértőkkel készült miniinterjúk.

Ajánlott évszak az olvasásra: 
❥ nyári
 
 Ha kíváncsi vagy a könyvre, lesd meg a kiadónál:
 



Szerző: Carina Maggar
Cím: Hogyan ne legyen szívás a munka?
Illusztrátor: Simon Landrein
Sorozatcím (kiadói): -
Sorozatcím: -
Rész: -
Következő rész címe: -
Eredeti megjelenés: 2022
Fordító: Nyuli Kinga
Oldalszám: 160 oldal
Kiadó: Scolar
Megjelenés: 2022
Ár: 4.999 Ft 

Kategória: angol szerző, brit szerző, illusztrált, magyar nyelvű, önsegítő (moly.hu)





Kép forrása: saját fotó

Köszönöm, hogy elolvastad!



You May Also Like

0 komment